• Sagrada Familia në Barcelonë do më shumë kohë se piramidat për t’u ndërtuar

Për piramidat egjiptiane u deshën 85 vite për t’u ndëruar. Mrekullia e arkitektit Antoni Gaudi, Sagrada Familia, ka filluar të ndërtohet në vitin 1882 dhe nuk ka përfunduar akoma, që prej ditës kur kanë filluar punimet, vazhdon të punohet çdo ditë për ta përfunduar.

Synohet që punimet të përfundojnë në vitin 2026, që përkon me 100 vjetorin e vdekjes së arkitektit të saj, 144 vite pasi filluan ndërtimet.

  • Çdo qytet në Francë ka një rrugë të quajtur “Viktor Hygo”

Franca ka nderuar Shkrtimtarin dhe poetin e saj më të famshëm, Viktor Hygo, me nga një rrugë që mban emrin e tij në çdo qytet të Francës. Hygoi shkroi “Të mjerët” dhe “Kurrizoja i katedrales së Parisit”.

  • Ka më shumë se 200 gjuhë të folura në Europë

Nga 200 gjuhë të folura në Europë, vetëm 24 prej tyre janë të njohura nga Bashkimi Europian.

Gjuha më e përdorur në continent është anglishtja , me 38% të popullsisë që e flet.

  • 1 në 10 Europianë janë rritur në shtretërit IKEA

Shtretërit IKEA janë shumë të njohur ne Europë, dhe 1 në 10 foshnja në Europë flenë në këta shtretër.

  • Ka një  xhungël në Europë

Ka një xhungël që quhet Perucica në Bosnjë dhe Hercegovinë. Zona prej 3.500 hektarësh mbrohet nga UNESCO.

  • Në Francë është e paligjshme ta quash derrin Napoleon

Ky ligj është vendosur nga vetë Napoleoni sepse , sepse ai nuk donte që emri i tij t’i përkiste dhe një derri. Ky ligj nuk u ndryshua kurrë.

  • Vetëm 1% e muzeve në Britani janë të disponueshëm

Muzetë britanike përmbajnë 8 milione  artikuj arti dhe antike, dhe jot ë gjitha këto shfaqen për publikun. Në një dhomë me 80.000 objekte, ju do të lejoheni të shihni vetëm 1% të koleksionit .

  • Në Zvicër është e paligjshme te punoni në kopshtin tuaj, ndeni rrobat ose të lani makinën të dielë

Zvicra beson se të dielat janë ditë pushimi dhe nuk lejohet rregullimi i kopshtit, larja e makinës ose nderja e rrobave për t’u tharë.

  • Nga një burim në Itali rrjedh verë e kuqe

Në qytetin Caladri di Ortona, në  Italinë veriore, një lokal me vresht ka instaluar një burim që nxjerr verë të kuqe në vend të ujit 24 orë në ditë.

  • Në Hollandë ka biçikleta më shumë se banorë

Çiklizmi është shumë i njohur në Hollandë, 84% e popullsise kanë të paktën një biçikletë. Shteti ka 22.3 milion biçikleta, dhe vetëm 17 milion banorë.