Airbagët e makinave kanë provuar dobinë e tyre në vazhdimësi. Nga viti 1987 deri në vitin 2015, airbaget kanë shpëtuar rreth 45,000 jetë në Shtetet e Bashkuara, sipas statistikave të Administratës Kombëtare të Sigurisë së Trafikut në Autostradë (NHTSA).

Janë të dizajnuara për të punuar me në kontakt me rripin e sedijes dhe për të zvogëluar shanset që mund të ketë një i aksidentuar që të pësojë goditje në kokë ose goditje serioze në trup.

Por, çfarë do të ndodhte nëse hipni për shembull në një motor? Apo edhe në një kalë? Ka edhe në to airbag që do t’ju ndihmojnë të ruani jetën tuaj.

Jo më kot aksidentet me motor shpesh janë fatale. Qendra Kombëtare e Statistikave dhe Analizës NHTSA 2016 përcakton se një motoçiklist ka 28 herë më shumë gjasa të vdesë në një aksident rrugor sesa një pasagjer në një makinë.

Shumë motoçiklistë mbrojnë veten me kasketa dhe veshje të rënda prej lëkure që janë të pajisura me pllaka rezistente ndaj përplasjes.

Por qeset personale të ajrit në xhaketa mund të jenë një alternativë e sigurt dhe e rehatshme.

‘Helite’, një kompani franceze e themeluar në vitin 2002, është një nga zhvilluesit më të vjetër të teknologjisë së qeseve ajrore personale për çiklistët dhe motoçiklistët, personave që ngasin kuajt, skiatorëve, pilotët apo të moshuarit.

Sistemi Helite Airbag për motoçiklistët përdor një litar të lidhur në dy motorrë dhe në një jelek. Nëse litar i shkurtër shkëputet nga motoçikleta, lëshon një kunjë dhe qesja e ajrit fryn në më pak se 1/10 e sekondës dhe qëndron e fryrë për 15 deri në 20 sekonda për të mbrojtur një person gjatë një përplasjeje.

Airbag-i i kuajve punon në mënyrë të ngjashme. Nëse kalorësi bie ose hidhet, litari i shkurtër zhvishet me kunjin dhe e fryni qesen me ajër.

Disa kompani të tjera, përfshirë Skidbike me bazë në SHBA, ofrojnë çanta ajrore personale duke përdorur të njëjtën qasje.

Megjithatë, Helite ka një tjetër çantë ajri personale të bërë posaçërisht për çiklistët që përdor një teknologji të ndryshme.

Kur zbulojnë diçka anormale, ata “komunikojnë” dhe vlerësojnë situatën.

Nëse ndiejnë një aksident apo përplasje ato menjëherë fryhen.

Në shkurt të vitit 2019, B’Safe fitoi çmimin francez të inovacionit 2019 për Inovacionin e Sigurisë Rrugore në kategorinë e ndihmësit me dy rrota.