Kryeprokurorja e ashtuquajtur “e përkohshme”, Arta Marku, e zgjedhur vetëm me votat e kësaj mazhorance, çdo ditë e më shumë po del hapur si mburojë e shkeljeve të rënda ligjore që bëjnë me shumicë eksponentë të Rilindjes në pushtet.

Së fundmi ajo duke tejkaluar kompetencat e saj sipas ndryshimeve pas Reformës në Drejtësi ka shpërndarë një udhëzim, për të gjithë prokurorët e vendit nëpërmjet të cilit u kërkohet që të mos përgjojnë në ambientet private zyrtarët që janë nën hetim për korrupsion. Marrëveshjet korruptive  në fakt bëhen privatisht dhe jo hapur në zyrat e shtetit, apo mbledhje zyrtare, edhe pse këto raste nuk mungojnë në ministritë e qeverisë Rama.

Ky hap prapa për organin e hetimit vjen ndërkohë, që korrupsioni nën qeverisjen Rama është bërë galopant dhe lufta kundër tij është vënë si një kusht i panegociushëm në rrugën drejt integrimit europian.

Lajmin të shoqëruar edhe me faksimile të këtij udhëzuesi, e jep “Shqiptarja.com”.

Personat e proceduar për kryerjen e të pakën 30 veprave jo të rënda penale, nuk do të përgjohen më në ambiente private dhe as përmes një numri telefoni, por përgjimi i tyre nuk ndalohet në ambiente publike. Bëhet fjalë për të gjithë personat e proceduar dhe që do të procedohen për kryerjen e një vepre penale, për të cilën parashikohet dënim me burg më pak se sa 7 vjet, në maksimum.

Bazuar në udhëzimin e kryeprokurores së përkohshme, Arta Marku, Shqiptarja.com ka identifikuar veprat penale, për të cilat parashikohet dënim, në maksimum, më pak se 7 vite burg. Për të gjithë personat e proceduar për këtë grup veprash penale, prokurorët nuk do të investohen për t’i përgjuar në ambiente private apo përmes telefonit. Në këtë grup veprash penale përfshihen edhe korrupsioni aktiv i personave që ushtrojnë funksione publike, që dënohet me burgim nga gjashtë muaj deri në tre vjet si dhe korrupsioni aktiv i funksionarëve të lartë shtetërorë ose të zgjedhurve vendorë, që dënohet me burgim nga një deri në pesë vjet. Gjithashtu përfshihen edhe vepra penale e refuzimit për deklarimin, mosdeklarimit, fshehjes ose deklarimit të rremë i pasurive, që dënohet me gjobë ose me burgim deri në tre vjet si dhe shkelja e barazisë së pjesëmarrësve në tendera apo ankande publike, që dënohet me burgim gjer në tre vjet.