Dr. John S. Pemberton 133 vjet më parë, konkretisht 8 maj 1866, krijoi një lëng që ai as që e dinte se do të ndryshonte botën – dhe do të bëhej pija më e njohur ndonjëherë.

Lëngu me ngjyrë karamel fillimisht u shit “në gota” në farmacinë Jacob’s Pharmacy në Atlanta. Pija tërhoqi shpejt klientët, dhe qysh në vitin 1894 ata filluan ta shisnin dhe shpërndanin atë edhe në shishe. Kur u lëshua në treg, Coca-Cola përmbante si kokainë ashtu edhe kafeinë. Kokaina u mor nga gjethet e kokës, dhe kafeina nga kola, një bimë frutat e së cilës janë të pasura me kafeinë. Meqenëse në anglisht këto fjalë fillojnë me C dhe K, pija mori emrin  Coca-Cola. Por ata ndryshuan shkronjën K në C për arsye marketingu. Emri Coca-Cola i është besuar Frank M. Robinson, partner i John S. Pemberton.

Kopja origjinale e formulës u mbajt për 86 vjet në kutinë e depozitave kryesore të SunTrust në Atlanta. Në Dhjetor të vitit 2011, formula e fshehtë  u zhvendos në një kasafortë të re që u ekspozua në Muzeun Botëror të Coca Cola në Atlanta, por në një kuti metalike, kështu që askush nuk mund ta shihte atë.

Kjo ishte edhe hera e parë që nga viti 1925 që kutia doli nga një kasafortë. Ka kohë që ka histori që qarkullojnë se vetëm dy njerëz në botë e dinë recetën e plotë dhe të vërtetë të Coca-Colas, por publiku dyshoi se ishte pjesë e mitit të marketingut. Por, a është vërtetë se formula është e bllokuar në kasafortë? Absolutisht, shkruan Vintage News.

Ka shumë pengesa në rrugën e hajdutëve të mundshëm, dhe e para është sigurisht kasaforta. Edhe pse shumë turistë vizitojnë Muzeun Coca Cola çdo vit, shumë pak njerëz mund të  hyjë përmes dyerve ku ndodhet kasaforta. Ky kasafortë është vërtet e pajisur me teknologji më të lartë të artit që e bën atë të padepërtueshme, dhe është e vendosur në një kompleks prej mbi 8000 metrash katrorë larg nga Rruga e famshme Baker.