Koreja e Jugut lançon rrjetet e para të lëvizshme 5G mobile të botës  këtë të premte, një risi  kjo që mund të ndryshojë jetën e përditshme të miliarda njerëzve.

Komunikimet super të shpejta  të teknologjisë pa tel të gjeneratës së pestë do të mbështesin gjithçka nga makinat elektrike në rrjetet e energjisë.

Por ndërsa Jugu ka fituar garën për të qenë i pari për të ofruar përvojën e përdoruesit, kjo është vetëm një pjesë e një beteje më të gjerë që ka goditur Shtetet e Bashkuara kundër Kinës .

Sistemi do të sjellë lidhjet afërsisht të menjëhershme me smartphonët – 20 herë më shpejt se 4G ekzistuese – duke lejuar përdoruesit të shkarkojnë filma të tërë në më pak se një sekondë.

Në të njëjtën mënyrë që 3G mundësoi qasjen e gjerë në ueb celular dhe 4G bëri aplikacione të reja duke filluar nga mediat sociale në Uber, 5G do të lajmëronte një nivel të ri të lidhjes, të fuqizuar nga shpejtësia.

Është thelbësore për zhvillimin e ardhshëm të pajisjeve duke filluar nga automjetet vetëlëvizëse që dërgojnë trafik të dhënash njëri-tjetrit në kohë reale, robotë industrialë, dronë dhe elementë të tjerë të internetit të gjërave.

Kjo e bën atë një pjesë jetike të infrastrukturës së nesërme dhe standardi 5G pritet të sjellë rreth 565 miliard dollarë përfitime ekonomike globale deri në vitin 2034, sipas Global System for Mobile Communications, një aleancë e industrisë.

Por implikimet kanë vënë përballë Uashingtonin kundër Pekinit në një situatë gjithnjë e më të hidhur.

SHBA ka shtyrë aleatët dhe ekonomitë e saj të mëdha për të shmangur zgjidhjet e 5G nga gjiganti telekomit Huawei, duke përmendur rreziqet e sigurisë teknologjike që mund t’i japin Pekinit akses në shërbimet komunale të lidhura me 5G dhe komponentë të tjerë.

Por firmat kineze dominojnë teknologjinë 5G.

Huawei, lider global, ka regjistruar 1.529 patentë 5G, sipas firmës për analiza të dhënave IPlytics.

Kombinuar me prodhuesit ZTE dhe Oppo, plus Akademia e Teknologjisë së Telekomunikacionit në Kinë, subjektet kineze zotërojnë një total prej 3.400 patentash, thuhet – më shumë se një e treta e totalit.

Koreja e Jugut vjen më pas, me kompanitë e saj që mbajnë 2.051 patenta.

Në të kundërt, firmat amerikane kanë gjithsej 1.368, tha IPlytics – 29 më pak se Nokia Finlanda vetëm.