A keni provuar ndonjëherë të flini pranë një personi që nuk ndalet të gërhasë edhe për një minutë gjatë natës? Ata që kanë jetuar një përvojë të ngjashme e dinë mirë se sa i bezdisshëm mund të jetë, aq sa ju e gjeni veten të detyruar të ndryshoni dhomën nëse doni të pushoni të paktën për disa orë.

Kohët e fundit, megjithatë, zgjidhja ideale ka mbërritur: është një jastëk “inteligjent” që do të jetë në gjendje të anullojë çdo lloj zhurme.

Si funksionon jastëku i zgjuar?

Studiuesit e Universitetit të Illinois Veriore kanë dalë me një produkt që me siguri do të përmirësojë jetën e atyre që flenë çdo natë së bashku me një person që gërhet. Është një jastëk “inteligjent” i aftë të anulojë zhurmat duke përdorur inteligjencën artificiale.

Përmes një pajisje inovative të montuar direkt brenda jastëkut, në fakt, do të ishte në gjendje të zbulonte tinguj dhe të prodhonte valë të shëndosha me amplituda të barabarta, në mënyrë që të bllokonte zhurmat e bezdisshme.

Në veçanti, do të ketë një mikrofon që mbledh tinguj gërhitës, dy të tjerë që kapin zhurmën e ambientit dhe dy folës që krijojnë një sinjal “kundër zhurmës”.

Në këtë mënyrë, pra, nëse mënyra e individit për gërhitjen ndryshon, pajisja përshtatet edhe me një algoritëm të saktë “adoptues”, duke eleminuar çdo lloj bezdie. Gjithsesi do na duhet edhe pak të presin që produkti të arrijë në treg për t’i thënë lamtumirë netëve pa gjumë.