Pas kryerjes së një studimi në Universitetin Federal të Minas Gerais, u identifikua se qumështi i gjirit në ditët e para të jetës bën një ndryshim të madh në shëndetin e foshnjës.

Shumë njerëz e dinë rëndësinë e ushqyerjes me gji të një fëmije, por sipas Organizatës Botërore të Shëndetit në Brazil, vetëm 41% e foshnjave ushqehen me gji, deri në gjashtë muaj, vetëm me të.

Shkenca ka zbuluar një arsye më shumë për ushqyerjen me gji. Shkencëtarët nga Universiteti Federal i Minas Gerais kanë zbuluar se formimi i mëlçisë është i lidhur qartë me konsumin e qumështit të gjirit në muajt e parë të jetës.

Koordinatori i kërkimit universitar Gustavo Menezes shpjegon se mëlçia është si djepi në të cilin gjenden të gjitha qelizat përgjegjëse për mbrojtjen dhe që do të funksionojnë për jetën. Për më tepër, qumështi i gjirit kryen funksione tretëse, të cilat kursejnë organin e foshnjës.

Studiuesi gjithashtu pretendon se mosushqyerja me gji e hershme dëmton mëlçinë e foshnjës. Studimi u krye në minj, në të cilët ata që ushqeheshin vetëm me qumështin e gjirit nuk pësuan ndryshime në metabolizmin e tyre.

Kafshët që hëngrën ushqime të tjera në ditët e para të jetës pësuan ndryshime në metabolizëm, patën një ulje drastike të imunitetit dhe ndryshime gjenetike.

Prandaj, arsyet pse nënat ushqejnë me gji fëmijët e tyre, në fund të fundit, qumështi i gjirit ndikon në jetën e foshnjës për pjesën tjetër të jetës së tij