Shkencëtarët gjermanë kanë zhvilluar një metodë që mund të rrisë ndjeshëm aftësinë në testimet për koronavirusin.

Lajmin e ka konfirmuar Ministria e Shkencës e Shtetit Gjerman të Hessen.

Metoda e re lejon që disa mostra të vlerësohen menjëherë, shkruajti Ministria në një njoftim për shtyp, duke shtuar se kjo do të lejojë një rritje të aftësisë së provës në Gjermani nga rreth 40,000 teste në ditë në rreth 200,000 e më pas në 400,000 teste në ditë pa ndonjë humbje të cilësisë në diagnostikim.

Normalisht, shtuprat e ndryshme të marra gjatë testeve të rrymave nga zona e gojës dhe hundës dhe të gjitha vlerësohen veçmas, shkruan CNN.

Me metodën e re, shkencëtarët vendosën disa nga sondat në një zgjidhje të vetme, të veçantë dhe i testojnë ato me të ashtuquajturën metodë PCR, e cila direkt zbulon gjenomin SARS-CoV-2.

Nëse rezultati i përgjithshëm është negativ, atëherë është e qartë se shtupat e ndara janë të gjitha negative, dhe nëse rezultati është pozitiv, atëherë të gjitha shtupat duhet të vlerësohen veçmas.