Një nga arkeologet kryesorë të Greqisë, Eleni Korka, kohët e fundit bëri zbulimin më të madh të karrierës së saj 40-vjeçare: qyteti mitik i Teneas, i cili u ndërtua nga të burgosurit e luftës së Trojës.

‘Ishte një ditë e nxehtë e verës dhe unë isha në një makinë duke përshkuar kodrat dramatike dhe bimësinë e harlisur të Peloponezit në Greqi. Shikoni gjithë këtë rrafsh, tha shoferi im, tregon Eleni. Në të majtën tonë ishte një zonë e madhe, e sheshtë, e mbuluar me ullinj dhe shkurre të pastruara. Aty ku mbaroi, toka u shndërrua ashpër në male të pyllëzuara.

Qyteti i Tenea e mbulonte tërë këtë vend. Është mbi nivelin e detit dhe ka një fllad të freskët, kështu që pallati veror me siguri do të ishte ndërtuar këtu. Dhe kjo tavernë është ndërtuar nën një shalqi,’ tha ajo.

Një Amerikano Greke, Eleni së fundmi bëri zbulimin më të madh të karrierës së saj 40-vjeçare.

Qyteti i humbur i Teneas, i cili përmendet në mite të shumta greke dhe tekste historike, siç është legjenda e lashtë e Edipit, mbreti mitik i Thebës që pa dashje vrau babanë e tij dhe u martua me nënën e tij, u zbulua nga ajo dhe ekipi i saj tetorin e kaluar, varrosur nën fushat që ajo filloi të përshkruante me kolegun e saj.

Sipas mitit, qyteti u themelua nga Trojanët diku rreth vitit 1100 Para Krishtit dhe u ndërtua nga robërit e luftës.

Ata zgjodhën këtë vend sepse ishte në rrugën midis Korintit dhe vendbanimit antik të Mikenës. Edipi u tha se ishte rritur këtu pasi u dërgua si fëmijë.

Dhe ishte një nga qytetet më të mëdha dhe më të mbarë në rajonin antik të Korintisë në Peloponezin verior. Megjithatë, askush nuk mund të mësonte saktësisht se ku ndodhej ose pse u zhduk.