Rritja e temperaturave të tokës krijon padyshim efekte në ndryshimin e klimës.

Megjithatë, egzistojnë disa vende të botës, ku pasojat e ndryshimit të klimës ndihen më shumë.

I tillë është dhe rasti i ishullit Paqësor “ Fixhi” i cili prodhon rreth 1% të karbonit në glob, por ngritja e nivelit të detit, erozioni bregdetar dhe furtuna e stuhitë e njëpasnjëshme po japin një efekt dramatik në vend.

Fshatrat pranë detit po braktisen ndërkohë qe baticat po zhytin shtëpitë duke i detyruar banorët të ikin nga fshatrat rreth detit në një zonë më të sigurt.

Në shumë pak kohë, rritja e niveleve të detit në Fixhi po krijojnë ‘qytete fantazmë’.

Marrë nga BBC