Japonia do të derdhë ujë radioaktiv në det, e trajtuar nga uzina bërthamore e shkatërruar Fukushima.

Prej vitesh, ka patur një debat rreth mënyrës së derdhjes së lëngut, i cili përfshin ujin e përdorur për të ftohur stacionin elektrik të goditur nga një cunam masiv në vitin 2011.

Grupet mjedisore dhe të peshkimit e kundërshtojnë idenë, por shumë shkencëtarë thonë se rreziku që ajo do të paraqesë është i ulët.

Qeveria thotë se nuk është marrë asnjë vendim përfundimtar, shkruan BBC.

Derdhja e më shumë se një milion tonë ujë, i cili është filtruar për të zvogëluar radioaktivitetin, do të bëhet rreth viti 2022, sipas mediave japoneze duke përfshirë të përditshmet kombëtare Nikkei dhe Yomiuri Shimbun.

Uji do të hollohej brenda uzinës para se të lëshohej kështu që është 40 herë më pak i përqendruar, tha Yomiuri Shimbun, me të gjithë procesin që zgjati 30 vjet.

Një vendim zyrtar mund të dalë në fund të këtij muaji, tha agjencia e lajmeve Kyodo.