Taal është një nga vullkanet më aktive në Filipine. Gjatë ditëve të kaluara, ka filluar të shpërthejë, duke shkaktuar tërmete.

Shkencëtarët kanë frikë se një “shpërthim i rrezikshëm” më i madh është i pashmangshëm.

Taal është i vogël, pasi vullkanet e mëparshëm kanë qenë vdekjeprurës. Renato Solidum, kreu i Institutit të Vullkanologjisë dhe Sizmologjisë së Filipineve (Philvolcs), thotë se është “shumë i vogël, por një vullkan i rrezikshëm”.

Ai përkufizohet si një “vullkan kompleks” – pasi nuk ka vetëm një kanal ose kon kryesor, por disa pika shpërthimi që kanë ndryshuar me kalimin e kohës.

Të paktën 35 shpërthime janë raportuar brenda qindra viteve të fundit,  më e fundit ishte në 1977.

Një shpërthim “shumë i dhunshëm” në 1911 nga krateri kryesor bëri që grimcat dhe fragmentet shkëmbore të qëllonin vullkanin, sipas gazetës Rappler. Ajo ngjarje vrau më shumë se 1.300 njerëz.

Vullkanologu me qendër amerikane Jess Phoenix thotë se Taal ka “një histori të stileve të shumta të shpërthimit”, kështu që krijon kërcënime në tokë në formën e lavës dhe në ajër përmes hirit.

_110488207_hi059115359.jpg

_110500907_gettyimages-113557328.jpg

_110485557_81941751_2512050598903823_5333182022405849088_n.jpg