Tesla është bërë prodhuesi më i vlefshëm i makinave në botë, duke kapërcyer Toyota-n Japoninë, pasi aksionet e saj arritën një rekord të lartë.

Aksionet në prodhuesin elektrik arritën deri në 1,134 dollarë të mërkurën në mëngjes përpara se të binin përsëri, duke e lënë atë me një vlerë tregu prej 209,47bn dollarë (165bn £).Kjo është afërsisht 4 miliardë dollarë më shumë sesa vlera aktuale e aksioneve të aksioneve të Toyota. Sidoqoftë, Toyota shiti rreth 30 herë më shumë makina vitin e kaluar dhe të ardhurat e saj ishin më shumë se 10 herë më të larta.

Aksionet në Tesla janë rritur që nga fillimi i vitit 2020 pasi investitorët kanë filluar të ndjehen më të sigurt për të ardhmen e automjeteve elektrike.Kjo është përkundër themeluesit të saj Elon Musk që ka fshirë 14 miliardë dollarë nga vlera e Tesla në maj pasi tha në Tëitter që çmimi i aksionit të saj ishte shumë i lartë.

Pas shumë vitesh humbje, firma kaliforniane gjithashtu ka dhënë tre tremujorë fitimprurës me radhë dhe e mbajti atë vrull gjatë tre muajve të parë të vitit 2020, pavarësisht shpërthimit të koronavirusit.Toyota, megjithatë, mbetet një biznes shumë më i madh për sa i përket shitjeve.Kompania japoneze shiti 10.46 milion automjete në vit deri në Mars dhe postoi të ardhura prej 30.2 trilion jen (281.20bn dollarë).Tesla i dha fund vitit 2019 me shitje prej vetëm 24.6bn dollarë, duke dorëzuar 367.200 automjete vitin e kaluar.

Megjithatë, investitorët janë të ngazëllyer nga potenciali i firmës amerikane, duke besuar se mund të mbizotërojë në tregun e ardhshëm të automjeteve elektrike.Analistët në tregtarin e aksioneve Jefferies thanë që firma mbeti “në mënyrë të konsiderueshme përpara kolegëve në gamën e produktit, kapacitetin dhe teknologjinë”.Në një reflektim të kësaj, firma po vlen gjithashtu rreth tre herë më shumë se vlera e kombinuar e rivalëve amerikanë General Motors dhe Ford.

Musk ka thënë se Tesla do të dorëzojë të paktën 500,000 automjete në vitin 2020, një parashikim që kompania nuk ka ndryshuar pavarësisht nga pandemia e koronavirusit.