Studimi tregon se vitamina D3, e cila është bërë nga trupi natyrshëm kur lëkura është e ekspozuar ndaj diellit, mund të rikthejë ndjeshëm dëmtimin e sistemit kardiovaskular të shkaktuar nga disa sëmundje, përfshirë hipertensionin, diabetin dhe arteriosklerozën, transmeton lajmi.net.

Studimi, nga Marvin dhe Ann Dilley White Chamber dhe profesori i nderuar Dr. Tadeusz Malinski me dy studentë të diplomuar, Alamzeb Khan dhe Hazem Dawoud, është botuar në revistën “International Journal of Nanomedicine”.

Në përgjithësi, vitamina D3 është e lidhur me kockat. Vitet e fundit, në mjediset klinike njerëzit pranojnë që shumë pacientë që kanë një sulm në zemër do të kenë mungesë të vitaminës D3.

Nuk do të thotë se mungesa e shkaktuar sulmin në zemër, por rrit rrezikun e sulmit në zemër.

Ekipi ka zhvilluar metoda dhe sisteme unike të matjeve duke përdorur nanozensorët, të cilët janë rreth 1.000 herë më të vogla në diametër se flokët e njeriut, për të gjurmuar ndikimet e vitaminës D3 në qelizat e vetme endoteliale, një përbërës rregullator jetik i sistemit kardiovaskular.

Një zbulim i madh nga këto studime është se vitamina D3 është një stimulues i fuqishëm i oksidit nitrik, i cili është një molekulë sinjalizuese kryesore në rregullimin e rrjedhës së gjakut dhe parandalimin e formimit të mpiksjeve në kardiovaskulaturë.

Këto studime tregojnë se trajtimi me vitaminë D3 mund të rivendosë ndjeshëm dëmtimin e sistemit kardiovaskular të shkaktuar nga disa sëmundje, duke përfshirë hipertensionin, arteriosklerozën dhe diabeti, duke ulur gjithashtu rrezikun e sulmit në zemër.

Këto studime, të kryera në Universitetin e Ohio, janë të parat që identifikojnë mekanizmin molekular të restaurimit të shkaktuar me vitaminë D3 të funksionit të endotelit të dëmtuar kardiovaskulaturë.