Franca dhe Irlanda janë shprehur se nuk do të ratifikojnë një marrëveshje të madhe tregtare me vendet e Amerikës së Jugut, vetëm në rast se Brazili bën më shumë për të luftuar zjarret në Amazon.

Udhëheqësi francez Emmanuel Macron tha se Presidenti Jair Bolsonaro e kishte gënjyer në lidhje me qëndrimin e tij për ndryshimin e klimës.

Aktualisht ka një numër rekord zjarresh në pyjet e shiut të Amazonës, që konsiderohet një burim i madh oksigjeni për botën.

Grupet mjedisore thanë se zjarret janë të lidhura me politikat e Bolsonaro, të cilat ai mohon.

Drejtuesit evropianë kanë shprehur gjithashtu shqetësim për zjarret. Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar Boris Johnson tha se është thellësisht i shqetësuar për ndikimin e humbjes tragjike të këtyre habitateve të çmuara.

Kancelarja gjermane Angela Merkel e ka quajtur zjarrin një emergjencë akute, shokuese dhe kërcënuese jo vetëm për Brazilin dhe vendet e tjera të prekura, por edhe për të gjithë botën.

Bolsonaro tha të Premten se po shqyrtonte opsionet për luftimin e zjarreve, përfshirë vendosjen e ushtrisë.

Sidoqoftë, ai akuzoi gjithashtu Macron për ndërhyrje për përfitim politik dhe tha se thirrjet për të diskutuar zjarret në samitin e kësaj fundjavë të G7 në Biarritz, Francë, ku Brazili nuk merr pjesë, tregojnë një mentalitet të gabuar kolonialist.